Eerlijke aandacht

Eerlijke aandacht

De maand december ligt weer achter ons. Het is een maand met veel gezelligheid, overal lichtjes, lekker eten, cadeautjes soms. Het hoort er een beetje bij, met de kerstdagen: Driving home for christmas, om samen te zijn met je familie.

En wat vind je eigenlijk van de jaarlijkse kaartjes regen. Ik doe er vaak ook aan mee, maar eigenlijk is het gek. Je stuurt mensen een kaartje die je binnenkort ziet, waarmee je kerst viert. Of mensen die je nooit spreekt maar nu maar wel een kaartje stuurt. Misschien omdat je er elk jaar ook één van hen krijgt.

Het begin van de kerstkaart

Ik heb eens even wat zitten grasduinen op internet naar het fenomeen kerstkaart. En wat blijkt, de eerste kerstkaart werd gemaakt en verstuurd in Engeland in het jaar 1843. Het werd gedaan omdat de feestdagen zo belangrijk waren dat men het waard vond om elkaar ‘fijne feestdagen’ toe te wensen. De kerstkaart werd al snel een bekend fenomeen. Vanaf 1875 waaide het over naar Amerika, maar in Nederland, dat nuchtere volk, begon pas kaarten te versturen na de 2e wereld oorlog.

Uit onderzoek blijkt dat de e-card het echt minder goed doet, dansende kerstelven, sneeuwvlokjes over je scherm en een schreeuwerig Jingle Bells er onder gezet. Men ziet het vaak meer als iets wat een bedrijf stuurt, on-echt.

What’s App en andere sociale media doen het dan toch beter, hoewel er vaak alsnog gewoon kaarten verstuurd worden.

Fijne feestdagen?

En dat terwijl er zoveel mensen zijn voor wie de decembermaand helemaal geen feestmaand is. We kennen allemaal wel mensen die niet in het bovenstaande plaatje passen. Dan is het zelfs een beetje pijnlijk om ze ‘fijne feestdagen’ te wensen.

Ik voel het ook vaak als een verplicht nummer en daar hou ik niet van. Ik vind het juist veel fijner om eens wat eerlijke aandacht te krijgen, op een moment dat ik het niet verwacht. En ik denk dat ik niet de enige ben.

Eerlijke aandacht

Daarom doop ik de maand januari om tot ‘eerlijke aandacht’ maand. Doe je mee?

  • Maak regelmatig tijd om eerlijk naar een ander te luisteren, in volle aandacht. Een paar minuten maar.
  • Onthoudt het wanneer iemand je iets leuks of iets naars verteld, wanneer je later er nog eens op terug komt laat je zien dat je echt geluisterd hebt.
  • Stuur een kaartje naar iemand op het moment dat die het moeilijk heeft, niet omdat het verwacht wordt.
  • Of pak eens de telefoon en vraag een ander hoe het gaat.

Hoe doe jij dat; Eerlijke aandacht geven? Heb je tips om mijn lijstje aan te vullen?

Mocht je ook een kaartje willen versturen: In de maand januari hebben we een aanbieding: bij 5 Mooi Mens (wens)kaartjes krijg je een kettinkje gratis. En mocht je toch liever een traditionele kaart sturen dan kan dat ook.

Klik hier voor Mooi mens kaartjes met bedel of voor Wenskaarten.

Foto laat zien dat er veel Mooi Mens kaartjes zijn, met verschillende teksten, afbeeldingen en bedels. Een brede collectie bij Embrace the World

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We zien uit naar uw opmerking/vraag! Stuur een email en we reageren zo spoedig mogelijk.

0

Start typing and press Enter to search

op het zand ligt een halve oesterschelp met hierin een glanzend ronde parel. Een bedeltje met parel is te verkrijgen bij Embrace the World