Fair Trade chocola discussie

Fair Trade chocola discussie? Een serieus verhaal op zijn tijd is ook nodig.

Onlangs verscheen er in Het Parool een bericht over Fair Trade chocola, die toch niet zo Fair Trade zou zijn. Aan de hand van dat artikel kreeg ik diverse vragen en ik ben op onderzoek uit gegaan. De discussie die aan de hand van dit artikel is ontstaan wil ik met jullie delen.

Het beruchte artikel.

Allereerst wat stond er in dat artikel?  In het kort staat er dat de cacao bonen van Fair Trade gecertificeerde boeren gemengd worden met niet gecertificeerde boeren. Je betaald dan dus wel een Fair Trade (FT) prijs voor de chocola, en de FT boeren krijgen dus ook wel een juiste vergoeding. Maar het is niet zeker hoeveel van die bewuste cacao nu eigenlijk in je reep zit. Vergelijk het met groene stroom.

Natuurlijk wil ik je het Parool artikel niet onthouden: KLIK HIER voor het artikel.

Hoe werkt dat voor Tony’s?

Er zijn meer FT chocola aanbieders, en het is dan ook de vraag of deze werkwijze ook voor Tony’s Chocolonely opgaat.

Tony’s hult zich gelukkig niet in stilzwijgen. Ze vertellen dat deze werkwijze in veel gevallen klopt, en dat dit de eerste jaren ook voor Tony’s gold. Maar ze vertellen dat ze zich in 2013 hier hebben onttrokken.

Zo is het hun gelukt om een eigen productielijn op te zetten waaraan alleen gecertificeerde boeren plus een gecertificeerde coöperatie deelnemen. Van het samenvoegen van diverse soorten cacaobonen is voor de Tony’s chocolade geen sprake.

cacao-boeren

 

Mass Balance of Segregatie

Elk vakgebied heeft zijn eigen vaktermen, zo ook de chocolade handel. Hoe het precies werkt kan Tony’s beter zelf uitleggen. Wil je weten ‘how it’s done’? Lees dan het volledige artikel van Tony’s. Het wordt allemaal helder uitgelegd met behulp van tekeningetjes. Klik op de link

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We zien uit naar uw opmerking/vraag! Stuur een email en we reageren zo spoedig mogelijk.

0

Start typing and press Enter to search

Flitsende foto van een strike bij bowlen ter illustratie bij het blog verhaal: Plastic, eco of fair trade? Strike!!! op de site van Embrace the World.Zonnige foto met verschillende klankschalen, kussentjes en stokjes. Een prachtig product dat ook bij Embrace the World verkrijgbaar is.