Hard werken loont! Waar of niet waar?

Hard werken loont, althans dat wil je baas je doen geloven. En eigenlijk de hele maatschappij. Tijd is geld, loon naar arbeid, niet klagen maar aanpakken. Afijn noem maar op.

Toch denken we daar tegenwoordig wat genuanceerder over dan vroeger. Hoe kijk jij hier tegen aan? Dat zal ongetwijfeld afhankelijk zijn van je werk omstandigheden. Wordt je werk gewaardeerd? Ben je goed gezond? Hangt er een leuke sfeer op je werk? Of misschien werk je voor jezelf. Wanneer het goed gaat met je bedrijf krijg je een boost en kun je de hele wereld aan.

Zo in de opmars naar de kerst had ik ook even tijd nodig om hierbij stil te staan.

Even pas op de plaats, even nadenken over mijn eigen situatie.

Een tijdje geleden was dat voor mij nodig. Ik heb een kleine baan, en daarnaast een kleine eigen zaak. Na slechte tijden heeft Dick gelukkig ook weer werk. Want we zijn nu 2 jaar bezig, en het is wel duidelijk dat we van Embrace the World niet kunnen leven.

Het was ploeteren, markten, website, en daarnaast nog ander werk en privé leven. En toch kwam ik geen stap verder. Ook de paar uren die ik voor een baas werk maken niet dat ik financieel florissant er bij zit. Een andere baan zoeken met meer uren dan? Ja zou kunnen. Hard werken of in dit geval, meer uren werken, levert meer geld op. Maar wil ik dat wel. Daar was ik nog niet aan toe.

Dus, even pas op de plaats en nadenken over de toekomst. Een dagboek bijhouden, of in ieder geval je gedachten op ‘papier’ zetten helpt. En dat heb ik dus gedaan. Dat werkt toch wel verhelderend. Het brengt niet direct de oplossing, maar geeft helderheid in je hoofd.

Plan van aanpak.

Ook gaf het me een plan van aanpak. Welke stappen zou ik gaan nemen? Andere baan zoeken? Meer op de hakhoning richten, meer op de website richten?

Zo in de winter zijn er vrijwel geen markten, dus dat valt sowieso af. Nu is dat ook geen vetpot moet ik zeggen.

Wat dan wel. De levering van hakhoning aan winkeliers vergt veel inspanning, je moet winkeliers veelvuldig bezoeken. En dat in de winter? Ik ben niet zo’n held op natte en gladde wegen moet ik eerlijk bekennen. En met Dick in een nieuwe baan zou ik het moeten gaan doen.

Maar er was wel iets waar ik nu wel eens zin in had. Het was me opgevallen dat elke keer wanneer we druk aan de slag waren geweest met de website, er ineens één of enkele bestellingen kwamen. Vervolgens was het ook weer heel stil. Mijn mede markthandelaren hadden me altijd voor gehouden: de website is ter ondersteuning van de kraam. Voor nabestellingen, of voor mensen die gaan kijken welke kramen er allemaal op welk evenement zouden komen.

Maar toch, wanneer ik me er toe kon zetten om een paar blog’s te schrijven, in januari wanneer het rustig is, kwamen er ineens bestellingen binnen. Het begint me dus duidelijk te worden dat wanneer ik werk en tijd in de website steek, de kans op bestellingen groter wordt. Dus, toch hard werken. Want een website is per definitie veel werk. Alles wat je aanpakt kost tijd. En wanneer er dan iets anders gebeurd dan je verwacht had, wordt het ook nog eens erg frustrerend. Maar, al doende leert men.

Dus, mijn doel voor de komende tijd: Veel werk aan de website doen, hard werken dus. En zien of er inderdaad bestellingen uit voort komen. En blijkt dat te lukken dan is hard werken voor een beloning geen probleem.

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We zien uit naar uw opmerking/vraag! Stuur een email en we reageren zo spoedig mogelijk.

0

Start typing and press Enter to search

Handsmid die staat te smeden op een aambeeld. Hij is warm gekleed vanwege de kou. Het sneeuwt. Op de achtergrond brand zijn smidsvuur.