Parels van mensen

Parels van mensen.

De initiatiefneemster van de mooi mens kaartjes legt uit hoe ze soms aan haar ideeën komt.

Trudi verteld:

Jaren geleden kwam ik vaak aan de Normandische kust kamperen. We bezochten plaatsjes zoals Vierville-sur-mer en het havenplaatsje Port am Bessin-Huppain.

Toen ik er enkele jaren later weer kwam, herinnerde ik me de grote hoeveelheden oesters die er altijd lagen aan het strandje bij het kleine haventje. Het leek een leuk moment ze te gaan rapen en te wassen, om er iets leuks mee te doen. Terwijl ik aan het rapen was, viel het me op dat ze allemaal los van elkaar waren. Ik zag tussen alle losse bergen en bergen delen van oesterschelpen, geen 1 hele complete oester. Toen dacht ik… er moet hier ergens toch 1 hele zijn… ergens… Mijn partner moest lachen en zei… dat is als zoeken naar de spelt in de hooiberg…

Al slenterende met mijn focus op die ene complete oester, bedacht ik hoe leuk het zou zijn om als ik er 1 vond, er een uniek mooi-menskaartje van te maken, door er een echte zoetwaterparel aan te hangen.?
Het idee voor het kaartje ‘je bent een parel ‘ was geboren!

En jawel hoor… ik heb er 1 gevonden! We vervoerden hem heel voorzichtig in zijn originele staat en de oester kwam gelukkig heelhuids thuis. Klaar voor de creatie…

In de afgelopen 6 jaar hebben al heel veel kaartjes met dit bijzondere compliment, parels van mooie mensen bereikt! Daar doen we het voor!

Hoe een oester een parel kan maken

Klein kaartje met een oester schelp er op. tekst: Mooi mens, je bent een parel, met parel bedel.

Het meest fascinerende aan de oester is niet zijn smaak, maar het feit dat hij een parel kan maken. Er wordt geschat dat er maar in 1 op de vijftienduizend wilde oesters een parel verstopt zit. Een parel ontstaat uit een irritatie: wanneer een oester eet.. opent hij zijn schelp een klein stukje en zuigt dan plankton naar binnen. Soms komt er dan per ongeluk een zandkorreltje, stukje kalk of parasiet mee naar binnen. Dit vreemde voorwerp, of beestje irriteert de oester zo erg, dat hij hem probeert te verwijderen uit zijn schelp. Lukt dit niet, dan begint hij een dun laagje parelmoer te bouwen om zichzelf te beschermen; hetzelfde parelmoer waar de oester ook de binnenkant van zijn schelpen mee heeft bekleed.

 

De mantel die zich tussen het lichaam van het weekdier en de schelp bevind gaat daardoor, om het irriterende deeltje bepaalde cellen afscheiden. Hierdoor ontstaat de vorming van het parelzakje. In dit zakje worden meerdere laagjes van aragoniet en cochine afgezet.

Zolang het aanwezig is, blijft de oester er laagjes omheen bouwen. Voor een parel van 1 millimeter dikte zijn ongeveer 2000 laagjes parelmoer nodig. Zo’n prachtige parel kan dus ontstaan uit de wens de zachte binnenkant van de oester te beschermen…

Een redelijke parel heeft dus wel wat jaartjes nodig om uit te groeien tot een grote parel.

Symboliek voor ons mensen

Onze persoonlijke sensitiviteit zou je kunnen vergelijken met de weke, zachte binnenkant van de oester.
Gelukkig hebben we een natuurlijke bescherming tegen die dingen die niet eigen, lichaamsvreemd, ongewenst of pijnlijk zijn.

Wij mensen maken veel mee in ons leven. Regelmatig komt er iets bij je binnen dat je diep raakt, dit moeten je dan zien te verwerken. Op zijn eigen tijd.

Soms kun je dat heel snel langs je heen laten glijden, kun je het vergeten. Maar wanneer dat niet lukt, en het raakt onze ziel, dan bouwen we hier bewust of onbewust laagjes omheen om het zachter en draaglijker te maken. Om ermee te kunnen overleven. Dat is niet altijd prettig, maar je leert ervan, leert jezelf beter kennen.

Zo bouw je met elke zandkorrel die bij je binnenkomt aan jezelf en wordt de parel die je bent nog mooier.

Hoe bijzonder is dat, we zijn parels van mensen.

 

 

Wil je dit kaartje bekijken? Klik hier

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We zien uit naar uw opmerking/vraag! Stuur een email en we reageren zo spoedig mogelijk.

0

Start typing and press Enter to search

Twee smaken hakhoning op een bult. Cranberry en Naturel, deze smaakt naar honing. Twee nieuwe smaken in het assortiment van Embrace the World