Waarom is iedereen nou zo lyrisch van die Tony’s chocola?

Dat was wat ik me afvroeg toen ik er van hoorde. Iedereen lyrisch? Mijn kinderen, Anna en Gideon, hadden het er wel eens eerder over gehad. Over de bijzondere chocola, die ze kochten bij een wereldwinkel. En toen er sprake van was dat we Fair Trade zouden gaan verkopen, was het eerste wat Gideon vroeg: Ga je dan ook Tony’s chocola verkopen?

En inderdaad, we konden dit merk chocola inkopen en hebben ons daar in verdiept. En in de vraag waarom men zo lyrisch is van Tony’s chocolonely.

Het antwoord op mijn vraag moet vooral zijn dat het heeeel erg lekker is. En dat er in ieder geval voor elke smaak wat wils is. Het is chocola van hoge kwaliteit en de toevoegingen zijn dat ook. En dat proef je.

En wat die toevoegingen betreft, die zijn op zijn minst bijzonder. Chocola met nootjes is niet nieuw, met rozijnen ook niet. Sinaasappel ken ik ook nog wel. Maar Meringue? Rozemarijn? Anijs? Rabarber? Drop, of wat te denken van Zeezout? En laat die laatste nu net onze best verkochte reep zijn. Melkchocola met karamel en zeezout.

Fair Trade.

Maar er is meer. Want het gaat niet alleen om de smaak, dat voelde je al aankomen. Het gaat voor een belangrijk deel er om dat het Fair Trade is. Want tot op de dag van vandaag werken er nog steeds mensen, kinderen, als slaaf in de cacao teelt. Hé? Wat? Dat was toch iets van vroeger? Van de katoen plantages, van ‘de hut van oom Tom’?

Dat was dezelfde reactie die de Nederlandse journalist Teun van de Keuken ook had toen hij dit in 2003 hoorde. In dit filmpje kun je zien hoe hij er toe kwam om chocola te gaan maken. Slaafvrije chocola. En waar hij allemaal tegen aan liep.

Klik hier voor het filmpje van Teun van de Keuken

De naam.

Tony is een Engelse verbastering van Teun, en chocolonely staat voor het feit dat hij zich erg alleen voelde staan in de grote chocola wereld, van Nestle, Droste, Verkade enz.

Zo, genoeg reclame gemaakt voor dit heerlijk product. Ik denk dat ik maar eens een reep coffee crunch uit ga proberen. Heb ik nu wel verdiend vind ik.

chocolade wijzer

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We zien uit naar uw opmerking/vraag! Stuur een email en we reageren zo spoedig mogelijk.

0

Start typing and press Enter to search

Foto van bezig bijtje Ida Henstra, één van de twee eigenaars van fairtrade winkel Embrace the World.