Wapper je wensen de wereld in

Wapper je wensen de wereld in.

Gebedsvlaggen, we hebben ze al jaren op onze website staan. Maar wist je dat je met het ophangen van zo’n mooie sliert vlaggen, je goede wensen de wereld in wappert? Zo werkt het.

De vijf kleuren

Traditioneel komen gebedsvlaggetjes in sets van vijf kleuren. Van elke primaire kleur één, plus wit en groen.

De vijf kleuren staan voor de vijf elementen en tegelijkertijd staat elke kleur ook voor één van de vijf dhyani-Boeddha’s.

  • Blauw staat voor hemel en Akshobhya Boeddha
  • Wit voor de wind en Ratnasambhava Boeddha
  • Rood voor vuur en Amitabha Boeddha
  • groen voor water en Amoghasiddhi Boeddha
  • geel voor aarde en Vairocana Boeddha

De afbeeldingen

Centraal op een vlaggetje staat een afbeelding van een ta (een sterk paard), dat drie juwelen op zijn rug draagt. De ta symboliseert snelheid en de omschakeling van ongeluk naar voorspoed. De drie juwelen staan symbool voor de Boeddha, de dhamma (de boeddhistische leer) en de sangha (de boeddhistische gemeenschap), de drie hoekstenen van het Tibetaans boeddhisme.

Rondom de ta staan verschillende variaties op de twintig traditionele mantra’s, elk gericht tot een behaalde godheid (in het Tibetaanse boeddhisme zijn goden niet zozeer aparte persoonlijkheden maar eerder verschillende ‘aspecten van het goddelijke’). Sommige van deze mantra’s worden toegeschreven aan de drie belangrijke Tibetaanse bodhisattva’s: Padmasambhava, Chenrezig (de patroon van het Tibetaanse Volk en Manjushri.

Vaak staan naast de mantra’s gebeden voor een lang en voorspoedig leven van degene die het vlaggetje ophangt.

Afbeeldingen of namen van vier legendarische dieren staan in de hoeken van het vlaggetje: de draak, de garoeda, de tijger en de sneeuwleeuw.

Veronderstelde werking

Gebedsvlaggetjes worden veronderstend vrede, compassie, kracht en wijsheid te verspreiden. Tibetanen geloven dat door het wapperen in de wind de gebeden, mantra’s en goede wensen opstijgen naar de goden. Die brengen voorspoed aan de ophanger, zijn familie, vrienden, bekenden en zelfs zijn vijanden.

De verschillende kleuren moeten van links naar rechts in de volgende volgorde worden opgehangen: blauw, wit, rood, groen en geel. Maar het is maar net van welke kant je kijkt. Omdat de symbolen en mantra’s op de vlaggetjes heilig zijn, mogen ze niet op de grond hangen.

5 Rollen gebedsvlaggen, elk met een andere kleur vlag naar de buitenkant. Wapperen in de wind, sturen ze gebeden de wereld in.

Westers gebruik

Uiteindelijk gaat het allemaal om ‘intentie’. Wat is de intentie achter je handelen. Meen je het? Of is het met de mode meedoen?

Vlaggetjes ophangen omdat je ze leuk en fleurig vind is prima, waarom niet. Hang je ze op met een wens in je hart, voor het geluk van de aarde en je medemens? Dan draag je daar zeker aan bij. Want wanneer jij dat in je hoofd hebt, is dat ook wat je uitstraalt. Alles begint bij een wens, handelen komt daaruit voort. Dus wapper je wensen de wereld in.

Laten we hopen dat veel mensen vlaggetjes willen ophangen, dan gaan we samen op weg naar een betere wereld.

Zelf op zoek naar gebedsvlaggen? Ga dan snel naar de website.

 

 

Embrace the World is partner van Natuurlijke Hakhoning

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

We zien uit naar uw opmerking/vraag! Stuur een email en we reageren zo spoedig mogelijk.

0

Start typing and press Enter to search