Dick en Ida Henstra

Wij zijn Dick en Ida, we wonen heel plezierig in Hoogeveen. We zijn bijna 3 decennia getrouwd en inmiddels zijn onze kinderen Anna en Gideon het huis uit. In 2015 zijn we gestart met Embrace the World. Dat ging natuurlijk niet zomaar. Met beiden een gewone baan was het wel een stap, en het is dan ook niet zomaar tot stand gekomen.

Wat wij belangrijk vinden in het leven is een aarde waarin ieder mens en dier een plekje heeft. Waar je in veiligheid kunt wonen, werken, leren, je ontwikkelen. Kortom: waar je het recht hebt je leven te leven en het recht te mogen zijn wie je bent. Ook voor onze kinderen. En ook over honderd jaar.

Er zijn voor elkaar, begint in je eigen straat. Maar wij willen dat graag verder trekken.

Portretfoto van Dick en Ida Henstra, de eigenaren van Embrace the World. Een gekke, snelle close-up zonder achtergrond oftewel een selfie.Wat er aan vooraf ging. 

Jaren lang hebben wij ons bezig gehouden met levende geschiedenis. Je kon ons op evenementen vinden waar aandacht was voor geschiedenis. Bijvoorbeeld Zomerfolk in Groningen, Keltfest of Castlefest in het westen van het land. Maar ook allerlei kleinere evenementen.

Je kon ons vinden in ons eigen kampement met tent, eet- en werktafel en een vuurplaats om te koken. We hadden er heel erg veel plezier in. Basic leven, met de mogelijk- en moeilijkheden van vroeger, en ook het eten dat toen beschikbaar was. Ook onze kinderen hadden er veel plezier in. We demonstreerden historisch bierbrouwen, wol bewerken, leerbewerken en vertelden bezoekers ook over het eten in vroeger tijden.

Op zulke evenementen is vaak van alles te zien. Mensen die allerlei ambachten uitoefenen, allerlei kraampjes met leuke en bijzondere artikelen. Maar ook allerlei historische demonstraties zoals middeleeuwse riddergevechten, soms te paard. Verschillende bands op podia. Dus voor jaren was het een erg leuke hobby. Toen onze kinderen wat ouder werden haden ze vaker andere afspraken en gingen ze minder met ons mee.

Werk

In die tijd werkte Dick fulltime en ik parttime. Recessie bracht voor velen van ons problemen mee en allebei waren we niet zeker van ons werk. Dick werkte al 20 jaar voor dezelfde baas toen het bedrijf verkoch werd. Ineens was niemand meer zeker van van zijn baan. Ook voor mij dreigde een overname.

Zo zaten we wel eens te fantaseren of we niet iets voor onszelf konden beginnen en onze banen achter ons konden laten. We waren erg geïnteresseerd in het fairtrade concept, eerlijk loon voor eerlijk werk. De mooie en vaak fleurige producten spraken ons aan en we kochten ook regelmatig een fairtrade item als cadeau voor iemand. Ook duurzame producten had onze interesse, er werd steeds meer over gesproken in de media.

Ons diep in de schulden steken hiervoor bezorgde ons kippevel, maar wat wanneer we nu eens met een kraam op één van die mooie evenementen zouden gaan staan in plaats van met ons geschiedenis kampement?

En zo is het begonnen. Veel praten met kennissen die op markten stonden, over hoe dingen werkten. We hadden een paar duizen euro beschikbaar om mee te starten en hiervoor kochten we artikelen in, boxen om alles in onze eigen schuur op te bergen. We gingen naar de Kamer van Koophandel en de bank om een rekening af te sluiten. En we gingen met iemand in zee die ons kon helpen met een website.

Mei 2015

In mei 2015 was het zover. We hadden alles rond en de website kon de lucht in. Ook de eerste afspraken voor markten werden gemaakt. Niet allemaal grote evenementen, maar ook kleine fairs die wat meer in de buurt lagen. Inmiddels was het duidelijk dat Dick zijn baan zou verliezen, en dat ik met de overname van mijn werk mee zou gaan. Dus Dick kon even vol voor de website gaan.

Die eerste jaren hadden we het meeste plezier in de markten. Klanten persoonlijk ontmoeten, zien wat men leuk vond, veel lol samen en met de klanten. Maar we zagen wel in dat we met de verkoop van fairtrade artikelen geen boterham zouden verdienen. Het zou dus hobby blijven.

2021

Dick heeft inmiddels een nieuwe fulltime baan, ik heb nog steeds een parttime baan. Embrace the World is toch wel iets belangrijker voor mij dan een beetje hobby. We zijn dan ook altijd op zoek naar artikelen waar we onze klanten een plezier mee doen.

Zoek je dus iets? Of mis je iets in het assortiment? Laat het ons weten. Wie weet kunnen we iets voor je betekenen.

Corona heeft natuurlijk ook nogal roet in het eten gegooid, en op dit moment zijn markten niet mogelijk. Daarom hebben we ons meer op onze website gericht. Maar we missen het contact met de klant wel. Je bent dus altijd welkom met vragen en opmerkingen, of om een product bij ons aan huis te komen afhalen.

Contact

We zien uit naar uw opmerking/vraag! Stuur een email en we reageren zo spoedig mogelijk.

0

Start typing and press Enter to search