Levensboom hanger van hout

23,50

Levensboom hanger van hout. Met ophangoogje aan de achterzijde.

Fairtrade artikel gemaakt van Accaciahout in Thailand.

Doorsnee +/- 20 cm. Dikte +/- 3.5 cm.

1 op voorraad

Beschrijving

Levensboom hanger van hout. Met ophangoogje aan de achterzijde.

Fairtrade artikel gemaakt van Accaciahout in Thailand.

Doorsnee +/- 20 cm. Dikte +/- 3.5 cm.

De Levensboom – een multicultureel symbool

Een levensboom is een symbool dat wereldwijd gebruikt wordt. Hij wordt verondersteld zo groot te zijn dat hij tot in de hemel zou rijken en hiermee de hemel en de aarde verbind. Verschillende streken hebben hun eigen uitleg en ook hun eigen boom die hier symbool voor staat.

Uiteraard kan ik niet alles weten, daarom heb ik voor je opgezocht waar het in verschillende culturen voor staat. Mocht je nu iets missen, of iets tegenkomen waar je het niet mee eens bent, omdat jouw ervaring of verhalen uit overlevering anders zijn, klim dan in de spreekwoordelijke pen, en laat het me weten. Het is zeker niet mijn bedoeling om iemand voor het hoofd te stoten. En bovendien zeggen we immers: je moet niet alles geloven wat er op internet staat. Afijn, hier komt mijn lijstje.

Bijbelse uitleg: 

De levensboom of boom des levens stond in het paradijs, de Hof van Eden, samen met de boom van goed en kwaad. Wanneer Adam en Eva van deze laatste gegeten hebben, hebben ze inzicht in het leven en hun eigen handelen. Ze worden dan verbannen uit de Hof, om te voorkomen dat ze ook van de boom des levens zullen eten. Dit zou hen eeuwig leven geven.

Dit verhaal komt uit Genesis, maar ook verder in de bijbel komt het begrip Levensboom terug. Het wordt als symbool voor wijsheid, rechtvaardiging, vervuld verlangen en genezing gebruikt.

Kabbalistische uitleg:

De kabbalistische levensboom is een model waarmee hermetische kabbalisten het gehele universum en het ontstaan ervan symbolisch voorstellen. Hoewel dit Levensboom genoemd wordt, zit de figuur er schematischer uit. Dit is omdat er meer uitleg gegeven wordt. De Levensboom is de bron van onsterfelijkheid en bestaat uit tien Sefiroth, tien sferen van goddelijke eigenschappen. Het is de bron van alle leven en is bedoeld om de mystieke kennis in de praktijk toe te passen.

Meer informatie vind je bijvoorbeeld hier: Baken van Licht

Indiase religies:

Volgens hindoegeschriften is Asvattha, de heilige vijg , een heilige boom en wordt hij uitgebreid genoemd in teksten die betrekking hebben op het hindoeïsme. Het is de boom waaronder de Boeddha mediteerde en verlichting verwierf. Men noemt hem ook wel de Bodhiboom genoemd, maar het is me niet geheel duidelijk of het nu om dezelfde boom gaat.

Noorse mythologie:

Yggdrasil is de wereldboom in de Noordse kosmogonie. De naam kun je vertalen als ‘paard van Yggr’, oftewel ‘paard van Odin’. Het verwijst hiermee naar de felle levenskracht die hem draagt en overal heen voert. Hij wordt gezien als boom van kennis, met zijn wortels in het binnenste van de aarde en zijn takken tot het hemeldak.

Keltische traditie: 

Uiteraard kennen we de levensboom veelal uit de Keltische traditie. Ook hier staat hij voor de boom van kennis en de verbinding van moeder aarde met de hemel. Hij symboliseert de drie werelden van water, lucht en aarde.

Ongetwijfeld zijn er nog meer tradities te noemen. Nogmaals, neem aub. contact met me op. Ik ben er erg in geïnteresseerd.

Verder kwam ik nog een mooi artikel tegen van de Yogitempel. Ik zet hier een linkje, mocht je het op hun pagina eens willen lezen.

 

Extra informatie

Gewicht 300 g
Afmetingen 20 × 20 × 3.5 cm

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Levensboom hanger van hout” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

We zien uit naar uw opmerking/vraag! Stuur een email en we reageren zo spoedig mogelijk.

0

Start typing and press Enter to search

foto van een houten doos. Op de doos zit een uitgesneden zon en maan en allerlei botanische figuren. In donker hout uitgevoerd.Twee metalen dierfiguren, lichte roest-look. De één een vogelvorm zoals een reiger, de andere een hertachtige. Statig met de kop in de lucht.